Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pernek - Krížnica, Slovensko

29. 10. 2010

Lokalita se nachází cca 3 km od obce Pernek pod vrchem Krížnica. Štoly a odvaly jsou patrné podél Haviarského potoka. Zahájení prací se datuje před rokem 1790 a poslední dobývací práce probíhaly 1922. V poválečných letech byl prováděn průzkum 1952 - 1956.

Mineralizace je vázaná na antimonitovou čočku klínovitého tvaru. Rudní čočku tvořil křemen s prožilky a hnízdy antimonitu. Směrem k sedlu čočky přecházelo zrudnění v litou antimonitovou rudu.

Schafarzikit - se nacházel v antimonitové rudnině. Většinou jako izolované xx nebo shluky několika xx do velikosti 1mm. Vzácně se nacházel na puklinách v dokonalývh xx na ploše max. 2x1cm. Doprovodné minerály: kermesit, valentinit

- v křemen antimonitové části čočky byl schafarzikit nalezen velmi vzácně. Tvořil rozvětralé krusty na puklině spolu se zvětralým antimonitem a sírou.

- zajímavý je nález schafarzikitu zarostlého do křemenné žiloviny.

Valentinit - se nacházel ve společnosti schafarzikitu a antimonitu. Vytvářel známá sluníčka o průměru 1cm nebo trsy narostlé po plochách puklin

- vzácně se vyskytoval sekundární (recentní) tabulkovité xx < 1mm příbramského typu

Síra - byla nalezena v křemen-antimonitové žilovině společněm s rozvětralým schafarzikitem. Síra tvoří drobné xx<1mm,Krystaly jsou diamantově lesklé, čiré s nádechem do žluta.

Brandholzit - první cm puklin v antimonitové čočce a v jejím okolí. Hlouběji po puklinách se již nenacházel.

Cervantit - hnědé plstnaté povlaky na puklinách v křemen-antimonitové žilovině. Vždy s rozvětralým schafarzikitem.

Senarmontit - drobné diamantové krastalky zplošťelé po puklinách jsou všudypřítomné. Větší xx pocházejí z křemen-antimonitového zrudnění.

Kermesit - se nacházel v kalsických ukázkách. Vytváří sluníčka nebo trsy na puklinách v doprovodu valentinitu, senarmontitu, schafarzikitu, antimonitu. Kvalitní vzorky pocházely z křemen antimonitové žilovině.

Roméite - dle literatury, námi nenalezen

Literatura: The supergene mineral association with brandholzite from Pernek, Malé Karpaty Mountains, Slovak Republic - Sejkora J, Ozdín D, Ďuďa R/2010,http://www.jgeosci.org/content/jgeosci.064_2010_2_sejkora.pdf

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Pernek - Slovakia

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Drahé kameny a minerály

(Altherma, 8. 4. 2011 9:10)

DRahé kameny a minerály z celého světa také na http://www.svetkamenu.cz . Minerály nejvyšší kvality, pro Vaše sbírky.