Jdi na obsah Jdi na menu
 


Špania Dolina - chalkofyllit - Azuritka

22. 10. 2011

 

Lokalita se nachází v historickém revíru Špania Dolina – Staré Hory v těžebním poli Piesky. Jedná se o průzkumnou štolu, kterou byly zachyceny drobové permské pískovce s výraznou sekundární mineralizací. Primární mineralizaci tvořil tetraedrit v masivních akumulacích až do 10 cm2. Sekundární mineralizace nejvíce zastoupená azuritem je vázaná na pukliny v pískovcích. Vzhledem k rozsahu sekundární mineralizace je však druhově velice chudá: azurit, malachit, chalkofyllit, posnjakit. Na stykových plochách s břidličnatou horninou verfenu se primární mineralizace zcela ztrácí a sekundární je v minimální míře jen na puklinách s prosakující vodou.
 
 
Azurit – Nejčastěji tvořil povlaky z drobných xx do 2mm na plochách až 350 cm2. Souvislé plochy bez zvětrání a překrytí limonitem měly perfektní sametový povrch s výraznou temně modrou barvou. V širších puklinách se nalézaly vrstvy s ledvinitým drobně krystalickým povrchem až 1cm silné. Větší xx nad 2 mm byly velice vzácné.
 
Malachit – Skoro vždy narůstal na azurit jako poslední fáze. Nachází se jako světlezelené tenké masivní povlaky. XX nebyly nalezeny.
 
Limonit – Častý minerál ve společnosti azuritu. Tvoří černé kůry, které srůstají s azuritem. Jednotlivé vrstvy se mohou na řezu i střídat.
 
Chalkofyllit – Jde o jedny z nejlepších vzorků ze Slovenska. Chalkofyllit se vyskytoval poblíž primární mineralizace ve společnosti azuritu. Na nejhezčích vzorcích, které jsem viděl, má chalkofyllit sytou zelenou barvu s vysokým diamantovým leskem a narůstá na sametový povlak azuritu. Vzorky s chalkofyllitem bez azuritu byly vzácnější.
 
Posnjakit  – Nalézal se ve společnosti malachitu bez azuritu. Tvořil drobné srůsty xx do 2mm.  
 

Náhledy fotografií ze složky fotky k článku / Azuritka - Piesky

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Mám mdloby ...

(Mioš Richter milosrichter@seznam.cz , 8. 1. 2014 14:38)

Zdravím autora/y tohoto článku a smekám. Já byl vloni v Rychtárovej dolině a jen jsem tak okukoval a paběrkoval na haldách. Vy jste měli čas a našli jste úžasnou štolu s touhle nádherou. Jste dobří. Mně však budou asi křísit ;-) Ať se daří. Miloš R.